Topp åtta för Henric Skoog i Supercup-inhopp med mersmak

Henric Skoog infriade den målsättning han formulerat inför helgens gästspel i Porsche Mobil 1 Supercup genom att i kraft av en åttondeplats slå sig in i topp tio i den tyska biltillverkarens främsta racingserie.

Skoog – som till vardags tävlar i det inhemska tyska Porsche Carrera Cup-mästerskapet – tog chansen att hoppa in i den prestigefyllda Supercupen vid helgens tävlingar på den snabba och utmanande Spa-banan i östra Belgien, där den internationella Porsche-eliten tog plats på supportagendan till Formel 1.

21-årige Skoog, bosatt i Torshälla utanför Eskilstuna, visade sig direkt redo att tackla uppgiften. Lovande fart på den fria träningen följdes upp av en stark insats i ett svårbemästrat tidskval i upptorkande förhållanden, där han körde till sig tionde respektive femte startruta till helgens två race i det hela 31 bilar stora fältet.

Den varvtid som gav Skoog femte plats på gridden till söndagens avslutande heat var mindre än en halv sekund från pole position, och bara hundradelar från topp tre – anmärkningsvärt jämnt på ett varv som mäter drygt sju kilometer.
- Jag var väldigt nöjd med kvalet, och det var till och med lite över förväntan, säger Henric Skoog. Det var tuffa förhållanden där ute och man fick hela tiden försöka gissa hur mycket grepp det fanns. Jag lyckades hitta en bra rytm och fick till ett par snabba varv, men att det skulle räcka riktigt så långt trodde jag kanske inte. Det var ett lärorikt pass och en positiv inledning på helgen.

I det första racet – som kördes på lördagen – startade Skoog alltså på tionde plats, men tappade en placering på det första varvet och låg sedan 11:a under en längre period.

När en framförvarande konkurrent senare körde av i utgången av Stavelot-kurvan såg Skoog sin chans att återerövra en plats i topp tio - men dessvärre gick händelseförloppet åt andra hållet.

Skoog var på väg förbi sin långsamme rival - som hittat tillbaka upp på banan - runt yttern i den efterföljande Paul Frère-högern, men kom inte tillbaka in i idealspåret i tid och tappade istället fäste i gummiresterna utanför racelinjen. Ett resulterande kast gav två bakomvarande konkurrenter läge att smita förbi, och Skoog tog till slut målflagg på placering 13.

Söndagens avslutande Race 2 utvecklades sedan till en händelserik historia, fylld av krascher, omkörningar och dramatik. Från sin femteplats på gridden tappade Skoog initialt ett par placeringar på den långa Kemmel-rakan – ett resultat av en dålig passage genom beryktade Eau Rouge – men kunde sedan kontrollerat köra i mål som åtta.
- Mitt mål inför den här helgen var topp tio, och det känns förstås väldigt bra att ha uppnått det, fortsätter Skoog. Samtidigt är jag en tävlingsmänniska som alltid vill ha mer. Jag hamnade lite dumt till i Race 1 och kunde kanske ha hanterat den situationen lite annorlunda, och i Race 2 var jag lite för försiktig genom Eau Rouge på det första varvet och tappade två bilar på grund av det. Med lite mer erfarenhet hade jag nog agerat på ett annat sätt i vissa lägen, men tempot är högt i toppen och jag har lärt mig mycket.  

Sammantaget lämnar Skoog annars Belgien med en övervägande positiv känsla.
- På det stora hela är jag väldigt nöjd med det här inhoppet, avslutar Skoog. Det var ett kvitto på att jag fortsätter närma mig de bästa i den här branschen, och det var precis vad jag ville ha. Det jag framför allt tar med mig härifrån är farten. Det har inte fattats många tiondelar, vilket är extra positivt på en sådan här lång bana och i det här motståndet.

Båda helgens Supercup-race vanns av norrmannen Dennis Olsen.
Henric Skoog är närmast tillbaka bakom ratten den 8-10 september, då i sin ordinarie satsning på Porsche Carrera Cup Tyskland vid en tävling på Nürburgring.« Back